Åh när jag såg vad jag såg i henne

Jag brukar få frågan varför just Västerås. Jag hade ju tänkt att vilken stad som helst duger, ska jag var ärlig så har jag sökt jobb i allt trån Tomelilla i söder, Göteborg i Väst, Jönköping för det låg i mitten, ställen kring Stockgolm i öster och som nordligast var det väl kanske 10 mil ovanför Västerås. Varför blev det så? Jag har en känsla av att jag gillar alla städer. bedömt på de städer jag har varit i och hitintills uppskattat. Motala som Sebbe var ifrån, det trodde jag skulle vara en betonggrotta men det var bara Vänern överallt och ett riktigt paradis. Om jag kunde gilla Motala, och Kalmar som jag blev så förälskad i. För att inte prata om alla vackra städer i Skåne. Ovanpå det har jag ju lyckats resa lite inom jobb och privat och älskar att läsa känna nya städer och människor.

Vad jag vet om Trelleborg:
Tång är signaturosen för många, för mig är den lukten av hem. Strandkanten går längs den västera kusten ända bort till den i öst. Vikingastaden Trelleborg, även palmernas stad. Maglarpsbullen som ligger en bit från mitt barndomshem som säljer risbollar i typ hela Skåne? Vattenormen på torget och hönsen på centralstationen. Albäck och flaningen. Houtta, mög, tossig, blanevan, klydda och kasebana.

Vad jag vet om Kalmar:
Hög rivalitet mellan Kalmar och Nybro, ännu värre mellan Kalmar och Öland. 15 minuter till Öland från Kalmar, kroppkakor på julbordet, transans dag. De måste ha något överskott på sand eftersom det finns så mycket glasblåserier där omkring, Orrefors och Kosta Boda. Larmtorget, slottet, fängelset mitt i centrum, kullerstenen, Svettolgas. Tåkablad, Tååtah (tårta) och en vamkov med böd på laamtoget.

Vad jag lärt mig om Västerås:
Västerås kallas Vässan, hemskt förkortning och är tydligen är Västeråsgurka en sak. ABB som tidigare var? ASEA som är någon stor fabrik som slåtts om kärnenergi med grannstäderna. Sen är det ju alla fina saker som Västerås har, som Vasaparken, Svartån,klockan på stadshuset, den fula guldtjuren, Mälarpromenaden och mitt kära Björnö. Ängsö, Vallby frilutsmuseuumet. Och det gångna veckorna så gjorde en sak sig påmind. Jag hade läst det någonstans men kom inte ihåg var, kanske tänkte jag att det var ett jobb jag sökte och inte fick eller kanske när jag googla på Västerås inför flytten.

Ängsö besökte jag ju med mina två polare från Kalmar när de var här, det haglade satan och vi stannade inte länge. Vad jag inte visste då var att Ängsö är så mycket större än vad det jag kunde urskilja på bilden. Ängsö som jag negligerat för det ligger en bit utanför stan har jag fått höra är lika vakert som Björnön men jag åkte ändå hellre till Björnön eftersom jag var så förtjust i den. För några veckor sen så var jag på Ängsö. Natruen påminde mycket om det jag redan sett på Björnö och andra ställen, klippor, stora stena, barr i mängder på marken och höga, höga tallar, björnbär som sprider ut sig över marken. 

Men när jag gick där i skogen och kolla över axeln så insåg jag. Fan det ser verkligen ut som att jag är med i en reklam för något källvaten från skogen. De som kan sitt Skåne nu vet att Ramlösa är i närheten av Helsingborg. Loka dock, är från Bergslagen, och den reklamen kunde fan lika bra ha varit instpelad precis på Ängsö. Detta gör mig extremt taggad på Väståes, Västmanland och alla da andra län som tillhör Bergslagen.


Så nu vet ni vilken miljö jag försöker förmedla, blåbärsnår, fågelkvitter, barr, kottar, stilla vatten, höga klippor och stora stenar.