Mängder med onyttigheter

Jag är den första att erkänna att det inte finns något goare än en bulle med smör och pålägg på. Dock kan det bli lite enformigt när man inte har någon annan mat hemma och man tvingas äta det till varje måltid. Hampus har jobbat denna helgen och jag känner mig så konfunderad då. Vad fan ska jag göra för mat? Det blev alltså inget eftersom jag var trött och åt istället bullar eller nudlar. Tills på lördagen när jag fick nog och gick ut och åt riktig mat. Men sen dess har jag också lyckats göra några riktigt kap (och jätteonyttiga!)

En affär i stan ska stänga så jag så att de sålde ut sitt naturgodis och lösgodis för 20kr/kilot. Så vi dundrade dit i söndagskväll och laddade upp med massa godis och massa nötter.



Idag har äntligen provat ett recept som jag länge velat pröva - som inte involverar bakning då för en gångs skull! Det var alltså 4 marsbars, 90g smör och 50g rice crisps. Eftersom jag inte hittat det sista så har det hela tiden skjutits upp men idag hittade jag en variant av puffat ris på citygross.

Så på bilden ser det här ut som puffat ris doppat i choklad typ och hon som skrev om det på pintrest skrev att det var så gått att hon åt upp allt så hon fick direkt gå och handla mer. I was intrigued. However så är vi bara människor och helt plötsligt hittade jag inte den fjärde marskakan. Jag misstänkte att någon av oss ätit den men jag kompenserade med ett kinderchoklad  (dum idé - don´t try this at home!!) istället. Först skulle man smälta smöret och röra ner chokladen i kastrullen på låg värmen, mixa till en jämn smet. Det visade ju sig såklart att kinderchokladen hade någon form av kex i bottnen som vägrade ge vika så jag fick fiska upp det igen. Dessutom blev det aldrig någon direkt slät smet utan det såg tämligen groteskt ut. I vilket fall som helst så hällde jag i mitt puffade ris och konstaterade att det var alldeles för mycket för att det skulle kunna bli helt täckt av chokladen (dessutom förlorade jag choklad när jag fiskade upp kexen). Men jag rörde runt så gott jag kunde och sedan var det dags att sleva upp det på plåten. De skulle inte in i ugnen och de behövde inte frysas in, bara stelna på bakplåtspapper.

Jag vägrade att fotografera det eftersom det såg himla tråkigt ut men gudars skymning vad gott det var? Och då var det ändå inte så mycket choklad / så små rice crisps som planerart! (Jag såg sedan på bilden att rice crispes är typ en tredjedel så stora som puffat ris...)

 
 


 


Och sen blev det massa meloner också!
 
Nu kom Hampus hem och var hungrig, medans jag småätit halva plåten! Dags att laga pestobröd till pesosalladen!

Bullbak!

Jag har ju inte delat med mig så mycket av recpet osv och det är väl för att ofta har jag provat nya recept som kanskke inte blivit helt bra.

Nu however så kör jag mest på samma grundrecept (som jag till och med kan utantill nu!). Det är ett recpet som står i en av mina kokböcker och fungerar till många olika sorters varianter av bullar och bröd. Grundreceptet är:
- 50g smör
- 5 dl mjölk
- 50g jäst (eller 25g jäst, låt då jäsa en timme istället för en halvtimme under första jäsningen)
-1,5 tsk salt
- 1 msk socker
- 12-13 dl vetemjöl (spara typ en dl till utbakning)

Eventuellt till pensling:
- 1 ägg
- Vallmofrön eller sesamfrön

Ibland slänger jag i lite honung också men det går bra vilket som!

Det här är alltså ett recept som kan bli rosenbröd, tekakor, källarfranska, brytbröd, formbröd osv. Det är detta recpet jag använde när jag gjorde Pestobröd, så när jag kavlade ut brödet så använde jag ca en halv burk pesto och 75g mozzarella. Men oftast gör jag källarfranska.

Jag kommer att skriva hur bullvarianten går till eftersom jag tänker om någon vill pröva så kanske man inte har brödformar hemma osv!

Du smälter smör i en kastrull, sedan häll ner mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke (smular man ner den så löses det upp snabbare), häll över blandningen från kastrullen och rör om till jästen lösts upp. (OBS HA EN BRA SPELINGSLISTA IGÅNG SÅ DU KAN DANSA MELLAN STEGEN!) Häll i socker och salt sedan vetemjölet. (Honungen om du har i den, valfri mängd!) Blir degen väldigt lös får du hälla i lite vetemjöl till. Jag brukar använda en träslev fram tills det är en liten boll av deg och sedan börjar jag jobba med händerna. Man kan ju göra detta på bakbord och mata på så gått man kan men jag brukar dansa runt och dra ut den och vika ihop den igen osv. Har man en matberedare så borde det ta en 5 mintuer och gör man det för hand så 7-10 minuter. OBS tappa helst inte på skabbig trasmatta som jag gjorde!

(Om man gör matbröd av den här degen så kan man gärna kavla ut den några extra gånger så blir det lite högre men brukar inte behövas om det är bullar!)

När degen är smidig och fin så kan du bara lägga ner den i bunken igen, täck med en handduk och låt vila en halvtimme (eller en timme  om du använde 25g jäst). Alltså jäst kostar typ två kronor så är kanske inte världens värsta och du måste ändå köpa minst 50g så kanske inte spelar roll, har spelat roll för mig när jag vill baka bröd så ofta kan det vara värt att använda hälften och bara vänta en halvitmme längre så kan man baka snart igen :'). 

Jag brukade tycka att det är jobbigt med bullbak eller kakor osv men nu har jag insett det FINA i jäsning, man får ju tid att diska undan eller spela luftgitarr tills fingrarna blöder!!

Nu kommer två olika variatoner. Det ena gäller Rosenbröd (se bild nr 4) och det andra gäller Källarfranska (bild nr 1). Jag tycker detta recpetet är fantastiskt för du behöver inte ens ha bestämt dig förrän degen jäst klart!
Rosenbröd, 20 bullar, 225-250grader:
Förbered med ett mjölat bakbord, dela degen i två delar (egentligen ska detta bli 30 bular men jag har prövat det och dem blev löjligt små så jag skriver ut för 20 stycken i det här receptet). Ta den ena delen och gör en längd av det, dela den i tio jämnstora bitar (det gör såklart inget om det blir lite storleksskillnad). Rullar till små runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra längden, klipp ett kryss i toppen av bullarna (se bild nr 2). På med handduk igen och låt jäsa i 30 minuter till (se bild nr 3) När det är 20 minuter kvar så sätt på ugnen på 225-250 grader. När det är någon minut kvar så pensla ägg över bullarna och strö vallmofrön eller sesamfrön över. Sätt i mitten av ungen i 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk. (se bilr nr 4 igen)

Källarfranska, 12 bullar, 225 grader:
Dela degen i två delar, sen varje del i sex lika stora bitar. De här ska vara lite rektangulära så jag brukar försöka forma dem lite efter det och innan du lägger det på plåten med bakplåtspapper ska du doppa toppen i mjöl. Gör så med alla bullar och lägg sedan en handduk över och låt jäsa i 30 minuter till. När det är 20 min kvar så sätt på ugnen på 225 grader. Sätt bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.

(Skulle det inte få färg så vrid upp värmen lite mer, ibland får man tjata ut det!) Låt svalna, vill man jättegärna äta så fort som möjligt kan man lägga det på svalt underlag så det hinna svalna snabbare!



Källarfranska, inte så värst rektangulära men himla goa!! Fina möster med mjölet också!


Gårdagens rosenbröd såg väldigt små ut (tänk hur små de skulle varit om det skulle varit 30 stycken)


När de hunnit jäsa till större storlek


Så lite ägg, lite vallmofrön och 10 minuter senare!
 
Hoppas det här har varit till hjälp! Jag minns första gången nu i höstas som jag skulle använda jäst, gud hade glömt allt det med 37 grader sedan hemkunskapen så jag slaktade den ju helt med massa kall julöl. Annars, glöm inte bort att ha roligt, det är ju faktiskt det viktigaste. Kan rekommendera Elvis till bullbak :')
 

Gamla goda bekantskaper

Älskar att jag maniskt kan lyssna igenom artisters låtar. För några år sedan upptäckte jag Bleachers, och jag vet att jag har delat med mig om när jag brukade cykla till jobbet i Trelleborg sken solen och allt kändes så enkelt.

Låtarna har varit med mig när jag mått dåligt och det hjälpte mig. Jag har också för mig att när jag upptäckte skivan med brudar som sjunger deras låtar så var det kallt. Snöflingorna föll i malmönatten när jag gick till bussen. Nu skiner solen i kalmar och de tankarna jag hade då känns långt borta.

Nu upptäckte jag att de släppt en singel precis och släppt en tidigare under våren. Soundet känns sorligt, artisiskt men också som att springa på en gammal vän. Jag lyssnar igenom de gamla låtarna och dansar, sjunger och känner. För ett tag sedan hittade jag min gamla kärlek Florence and the machine och fick en liknande upplevelse med att bekanta sig med alla de fantastiska låtarna igen.

Eftersom jag och Hampus äter som mat som om vi vore alla djuren på Noas ark, så behöver jag röra på mig mer än vad jag gör. Stegräknarnen har varit inställd på 10.000 och nu har jag precis höjt till 12.000. Eftersom jag vet att jag måste klämma in minst en promenad per dag så passade jag på att gå ut och njuta av Bleachers igen.