jag ÄLSKAR Västerås

Kanske är det vårsolen, kanske är det Emma Hambergs romaner om vilsa själar som hittar hem, kanske är det Västerås. Men någonting har vaknat inom mig. Jag har börjat jämföra stasdelear och områden i Västerås med andra svenska och euopeiska städer. Dels har jag börjat gå mer regulbundet längs Mälarpromenaden, det vill säga promenadstråken åt båda hållen längs Mälaren. Dels har jag börjat gå omkring och upptäcka vägar, hus, stigar och skog i mitt eget närområde.  

Förra helgen var det dåligt väder. Den här helgen har jag lyxat maxa in tre promenar i solen.



Det blommar något så fantastiskt färgglatt. Detta ser ju inte ut som om det är taget i Sverige. Helt ärligt. Fast det är ett helt vanligt träd vid en helt vanlig skola. Magnifikt.


Sen jag faktiskt har börjat resa mer och på egen hand har jag ju lite referenser från Trier, Berlin, Prag samt Napoli. I närheten av mitt område ligger ett kvarter med hus, sedan kommer en liten skogsdunge, då kan man gå igenom den och över bron till strandpromenaden. Och när man kommer ut där, kika mot solen över Mälaren, tittar bakåt mot höjderna och husen så känns det mer som om jag är i Prag eller Italien än i Västerås.

 

Det är svårt att ta en bild på helheten, skogdungen, bron, utsikten på andra sidan. Men det är en fantastiskt upplyftande känsla, speciellt när våren har blommat ut och vårsolen håller i sig.


Ett litet sött hus som ligger i närområdet. Nu matchade det bra med den röda bilen framför också...




Promenaden från Fräjkajen ut mot mälarpomonaden som sträcker sig mot Viksäng. Nu kommer inte hälften av bilderna är eftersom att det är för stora. Till och med vattnet som inte är så friskt och mysigt som havet duger väl som Mälaren. Jag gick ner till en liten inbuktning längre bort som påminner om alla stigarna på Stensö i Kalmar om leder ner till vattnet. Jag tänkte att jag ska känna på vattnet, men det kändes inte helt rätt så jag var på väg därifrån när jag fick stanna tvärt. Klart jag måste hälsa på havet. Jag hoppas att det är ömsesidigt Mälaren.

En gång för länge sen när jag började se naturen för vad den var med all sin prakt och ståtlighet längs kusten i Trelleborg, så jag skrev jag en dikt. Jag skrev en kort dikt om att jag skulle vada ut i havet med en dejt, mot de stora stenarna på den platsen. Det stället betydde så mycket för mig och jag ville helt enklet visa det för någon. Vad hände? Slog mitt önsketänkande in? Blev det någon dejt? Skulle jag skita i att göra precis vad fan jag ville bara för att jag inte har någon att ta med mig? Vet ni vad, jag fortsatte att ta mig ut till stenarna precis när jag kände för det. Och vet ni vad? Att gå de extra 30 meterna förbi gångstigen och ut mot stenarna och mot havet, det tog mig någon annan stans. Helt plötsligt fanns det en lust att se förbi jogginspåret, att titta upp, att undersöka de som ligger utanför den vanliga stigen. Den förmågan att säga "jag vill se det här med eller utan någon, jag vill se det här för min skull", det fick mig att åka ensam till Berlin, 20 bast gammal, aldrig hade jag åkt själv eller gjort något sådant förut.

Ibland behöver man kanske bara se det man brukar se med helt nya ögon. Som när jag slutade gå promenader för att gå ner i vikt och istället skyndade ner till havet varje dag för att se just den naturuen i de olika årstiderna, morgon, dag eller kväll, alla sorters värder. Jag fick en energi som jag hade saknat. Jag fick ett nytt perfektiv och nästan ett nytt liv.

Kanske var det inte så svårt att flytta till Kalmar sen när det fanns en möjlighet. Och när en annan möjlighet kom som ett jobberbjudande i Väståerås så var det inte heller omöjligt. Om dagarna ringer jag pensionärer och om kvällar och helger så beundrar jag en vacker stad och får lära känna den samma sätt som jag lärt känna Malmö, Lund, Berlin, Kalmar, Nybro, Trier, Napoli, Motala eller Prag. Jag dricker kaffe ur vackra muggar, sjunger ibland, dansar ofta, skämtar med katter, springer drömmandes mot mina träd och buskar i Västerås.

Min största oro över Västerås var att det skulle vara betong. Betong och åter betong, lägenhetershus, busstationer och inga växter. Så har jag trott om många städer, men det stämmer sällan. Västerås är fullt av växtlighet och jag njuter av alla dessa dofter, färger och mönster i den fantastiska naturen.

Trelleborg älskade jag ju åh andra sidan också, en gång i tiden. Det är fortfarande en fantastisk stad utifrån sevärdheter, kullersten, flera mil med havsstränder och alla fina skogsdungar och parker. Trelleborg är en stad där jag hoppas dem som bor kvar ser naturen för vad den är och uppskattar den.

Vår- och violjakt i Västerås

Våren fortsätter i Västerås, fast vår är en vag beskrivning. Ibland är det 18 grader och vindstilla och nästa dag är det 7 grader, storm och känns som 3 grader. Nyligen var det ju den fantastiska regndagen också. Det regnade väl som vanligt i alla fall, denna gången lönade det sig att bo på en backe och inte ha något i källaren. När jag var i Vallby en av gångerna, kanske den första, kanske den andra? Då såg jag i alla fall viol som stack upp ur gräset. Min fantastiska viol. Gud vad jag saknar att ha en trädgård att sitta och dicka kaffe i och dofta på violer i Kalmars vårsol. Men Västerås har i alla fall violer, få är dem jag ser. Stora är dem också, så doften är knappt kvar. Denna blomma ledde i vilket fall som helst till en del promenader med blicken i marken som omväxling från att följa trädtopparna under varje tur.



En bild taget från torget, Vasaparken till vänster, Svartån i mitten och slottet till höger. 



På vägen till Vallby längs Svartån. Det här tar mig tillbaka till alla sjöar, åar och kusten i Kalmar där jag vattnet möter naturen.



Det här var en mer gråmulen dag. Jag är osäker på om jag fotograferade för trädens blommor, jag tror mer att det är ännu en väg som ser ut som att äventyr (eller där mer natur) väntar runt nästa hörn!



En väldigt svag bild på en väldigt söt ekorre på staketet. Det här huset var magiskt och såg ut som att det varit inspirationen till den japanska filmen det levande slottet eller byggnanden i Spirited away. Det kommer kanske bättre bilder på detta magiska hus en dag.



Också en mulen dag, samma dag som ekorren. Jag tycker detta är humoristiskt eftersom detta är en skola men det ser mer ut som ett slott än vad Västerås slott faktiskt gör. Västerås slott som också verkar som skola och byggnade där företag har hyrt in sig.

 

Sådana här buskar hade vi i Trelleborg, dem var rosagula, kanske orange? I vilket fall som helst en härlig hälsning från naturen.



Och på en promenad pratandes om liv och död tornar det äntligen upp sig en viol, tagen med världens sämsta samsungkamera. Med fokus på bladet istället för blomman. Oavsett bildkvalitet en oerhört trevligt slut på denna vår- & violjakt i Västerås.


Dessutom så var det inte så länge sen jag äntligen tog upp mobilen och tog en bild på ett körsbärsträd en regning kväll. I en månad? Jag vet inte, väldigt länge, hade körsbärsträdet växt och fodrats och böljade med sina rosa blad i vinden. Dagen efter fotografiet var allt det rosa nästan som bortblåst, på en natt bara. Och sen någon vecka eller två senare så har allt det rosa lämnat och ett naket, lite träd står med gröna blad kvar. Ingen känner igen det trädet utan sina fluffiga, rosa trädkronor. Naturen, upphöjd i några veckor och sedan utelämnad och glömd på ännu kortare tid. Kanske är det därför vi älskar naturen, för den slår ut med all sin kraft, besudlar oss, förför oss och sen borta, försvunnen, förtvinad. Och det enda vi kan göra är att vänta exakt ett år till, på att få njuta av när körbärsträden står i blom, björken i alla sin prakt och flädern med sina sensuella dofter. 

Trädspaning i Västerås

Jag vaknade tidigit idag och det var supervarmt ute så passade på att njuta av solen under ledigheten. Jag jobbar ju kontorstid så fram tills nu har det varit som att solen inte existerar.
Igår var det typ 27 grader och det ska hålla i sig ganska länge. Vid 9.30 imorse var det över 17 grader, jag gick i shorts för första gången på evigheter. Bilderna är tagna vid Djäkneberget eller i närheten av mitt område.

Minna andra promender brukade vara av samma stuk, jag gick ut, sprang min runda och sen hem igen. Mina glasögon är helt fantastiska och jag måste stanna hela tiden och beakta de magiska träden framför mig, vilket gör att det är inte så långa promenader länge men tar ungefär lika lång tid.





När jag växte upp hade vi två bokträd i trädgården. Bok var nog en av de första trädsorterna jag lärde mig om. Det har inte blivit så mycket bokträd på senaste tiden, i skuggan av björk, litterally, men nu hade jag gått om tid att hälsa på min gamla vän.




Jag finner inga ord för den här. Fem små bebisträd som har växt ihop eller en intensiv delninv? Vem vet? Vackert är det i varje fall.

En gedigen björk i Djäkneparken.



Träde står i blom. Det är helt otroligt. Den här vägen går jag ofta men nu får jag liksom gå tillbaka och fotografera och inspektera lite till. Igår i stan kändes det som att man var utomlands med alla utslagna blommor på marken, buskarna och träden och den intensiva hettan.


Ännu ett fantastiskt träd.


Den här inlägget är sponsrat av Vicki Bencknerts gamla dänga "Livet är som ett träd".