Att uppnå lycka

Min semester till Prag har varit helt fantastisk. Även om jag kutat runt som en och en annan löpare så har jag samtidigt haft tid att vila ut. Jag är fantastisk dålig på att bara njuta av nuet, märkte jag när jag var i Berlin. Det var så svårt men viktigt att kunna sitta i en timme och käka middag utan att titta på mobilen. i Berlin minns jag att jag inte ens hörlurarna på, det har jag haft under middagarna i Prag. Sista dagen gick jag och såg om mina favoritplatser, käkade på samma ställe som tidigare och hängde med samma folk på kvällen. Det kvava men fantastiska varma och fuktiga Prag var som en varm omfamning. Prisvärd öl och god mat. Glada turister och glada lokalbor. Jag funderade på om de som bor där uppskattar Prag lika mycket som alla oss flängade turister, jag hoppas dem gör det. När jag stod där, mätt och belåten och valde att spela Jag Bli Hellre Jagad Av Vargar på repeat på högsta volym så var det lycka. Det var en lullig svenska som ville brista ut i dans till Orups ord men behöll lugnet i folkvimlet. Jag älskar musik men ibland hjälper inte ens musik vid vissa tillfällen. Därför kände jag mig överväldigad att jag blev så glad av att bara spela samma låt om och om igen.

Sen, dagen efter. Hemfärden. Total katastrof. Försenat plan, dålig information på flygplatsen som inte kunde se att mitt flyg var försenat även om det stod konstiga tider på boardingkortet. Jag som smiter ut för att få luft, jag som måste gå in genom securityn med stora spritflaskor (som jag köpt på flygplatsen). Han ber om kvitto men han ser inte nöjd ut, jävlig irriterad är han. Missar nästan mitt plan och väl på planet väntar vi ännu längre. Män skriker på mig både i Prag och på Castrup. Jag blir världens minste människa. Sen till slut äntligen kommer tåget, jag pratar i telefon och går bara på - alla tåg går ju till Malmö?. Nej, de gör dem inte. Jag hamnar på ett tåg mot Svedala och mina polare i Malmö har redan köpt mat till mig. Tillbaka till Malmö, inget tåg går mellan 15-16 och ingen buss heller. Jag ska åka vid 17-18 från Trelleborg till Göteborg, inser att jag inte kommer hinna åka till Malmö. Blir ännu mindre. Konstrasten från att uppnå lycka i Prag ena kvällen till att gråta på Svedalabussen till Trelleborg dagen efter är en hård linjle. 

I bilen till Göteborg försökte jag spela mina favoritlåtar från Prag men det blev aldrig samma känsla, det blev aldrig sådär varmt, mysigt eller underbart. Istället regnade det och bilrutan kändes kall mot huden. Efter att ha landat på hotellet kutade jag ut i Göteborg på kvällen på egen hand, köar låtarna, det är fint men inte fantastiskt.

I måndags börjde nollningen. Vi är många i klassen, många i studentkåren också. Det blir många handskakningar, "var kommer du ifrån?" och ett gäng "just det!". Men vi har haft askul, vi leker och tävlar. Dricker och dansar. Alla har träningsverk och är för varma men alla dansar vidare, vi har så kul tillsammans. Och när jag och min kompis handlat på Max så skiljs vi åt. Jag går hem med mina Oumphburgare, pommes och äggfri majonäs. Folk sover, klockan är halv fyra och jag drar på Orups låt på högsta volym. Gatulamporna skiner, det är varmt trots att jag borde frysa. Emellanåt slänger jag en blick över axeln, försäkrar mig om att jag är själv. Danstegen och gesterna blir större. En form av uppnådd lycka.
 

Hemma igen

Hej igen!

Jag är hemma igen efter en fantastisk semester. Prag har varit varmt och skönt, bjudit på många kalla drinkar och fin arkitektur. Att vara vegansk i Prag har också gott väldigt bra! Jag känner mig helnöjd, spelat Thunder på högsta volym och bara sett så himla mycket!

Efter att jag kommit till Sverige igen så var det raka vägen till Göteborg i princip, varit på kusinens bröllop. Hur vackert som helst. Kom hem igårkväll, började med mat och med Hampus och hans kompis och sen fick jag komma hem och klappa katterna.

Har packat upp och tittat Rick and Morty. Imorse fick jag börja med att gå och handla. Varit på introduktion för nollningen samt stadsvandring. Kom hem och fick ställa mig och laga lunch. Nu försöker jag vila innan jag ska iväg kväll!

















 
Kommer ha fullt upp ett tag så ska försöka ta det lugnt nu! Jag uppdaterar mer på onsdag!

Vegan i två veckor idag

Idag har jag ätit veganskt i två veckor! Gud vad tiden har flugit iväg, jag har ju knappt hunnit reflektera runt det. Jag har såklart börjat följa vegokonton på insta och grupper på facebook så varje dag möts jag av recept och inspiration. Jag letar recept och noterar vad som går och äta och vad jag inte får äta.

Jag lovade mig själv att om jag kunde pröva äta veganskt i en vecka så skulle jag försöka sluta med min dåliga vana (det får bli lite utdraget för måste passa på i Prag haha). Men jag är tacksam för de här två veckorna, min kropp måste ju ha fått en chock av alla grönsaker och frukter. Jag är bra - i perioder - på att äta frukt och ibland blir det inte alls. Ibland var det jobbigt att bara tänka ut en sorts grönsak att ha till maten, så nu får jag verkligen i mig allt jag behöver.

Tidigare nämnde jag även att jag trodde att jag skulle vara hungrigare. Det håller jag fast vid, fast inser nu att det inte handlade om mindre portioner utan köttbristen "bristen på protein". Fast jag känner inte att jag saknar något och det är på ett sätt skrämmande men också väldigt, väldigt skönt.

I mitt huvud likställer jag min veganprovande med dieter, men dieter har jag aldrig kunnat hålla när de handlar om att begränsa sig i mängd mat eller socker. Därför är det också lättare att hålla det här, inga regler förutom låt bli det animaliska produkterna då. Dessutom så är jag så intresserad av recepten att jag längtar till att laga och äta mat, vilket är något jag saknat under hela våren och sommaren ungefär. Eftersom jag har bakat mycket så hamnade vi i rutinerna att jag bakade bröd och Hampus mat, för då var jag redan trött på att exprimentera för resten av veckan. Det ledde bland annat till att jag åt väldigt mycket bröd och varierade med nudlar. Om jag hade lunch på jobbet eller om Hampus jobbade så ville jag bara ha det överstökat snabbt. Eller så började jag äta godis direkt istället för mat.

Jag var på ritkigt orolig över hur lite vitaminer jag fick i mig under perioderna med mer nudlar och snabbmat. Ibland tog vi vårt förnuft till fånga och skrev ner vad vi skulle äta hela veckan och storhandlade. Detta blev oftast bättre men ibland gick vi ändå tillbaka i gamla rutiner när vi kunde välja snabbmat.

Det jag tror har spelat stor roll är attt jag såg informationen i en film och på två röda så bestämde jag mig för att ändra mina vanor. Sen jag var 20 har jag prövat göra vegatriska recept då och då men aldrig kommit till skott att gå över helt. Kanske trodde jag att jag skulle sakna kött, kanske var det lättare att bara äta kött när jag bodde hemma. I vilket fall som helst så envisas jag fortfarande med vegetariska recept som Hampus inte gillar och så blev det inget större förändring i vår vardad. Kanske måste man sluta tvärt, som efter att ha sett en film. Kanske måste jag sluta med min ovana tvärt också. Förmodligen! Nu kommer jag alltså att fortsätta att äta veganskt.




Ben & Jerrys, vegank. Burgare på potatis och bönor, här med jordnötssås, lök, rostad lör, gurka


Stekt tofu med broccoli, gruka, morötter och jordnötssås. BibimOumph stekt i Korean BBQkryddor.



Frukost, Planti soygurt med granola, macka med överblivna grönsaker från gårdaens middag! Vattenmelon vid sidan om! Hackar typ grönsaker eller frukt varje dag, så prefekt att ha lite morötter i kylen till mellanmål!


Och godis ifrån jobbet. Insåg ju tyvärr att typ allt lösgodis går bort pga innehåller gelatin. Så än så länge har jag hittat lite godis som går att äta, Pingvinstänger, Tutti Fruttis godispåsar samt den här som vi säljer på jobb. Står "helal" i hörnet och en kollega berättade en gång att den var Turkisk.

Okej nu kommer sanningen här då, blev ett jättelångt inlägg.
Allting är inte en smaksensation, precis som med alla recept. Ibland önskar jag att jag kunde dränka min mat i hamburgardressing men det innehåller ägg så jag får klara mig ändå. När jag åt potatisbrugaren så var det ingen bra idé med ajvar till, blev himla tragiskt. Jag åt hela burgare med jordnötssmör men den andra åt jag bara halva. Det var första gången som vegan som jag inte åt upp. Efter det började jag fundera på alla andra recept som jag kanske inte kommer att äta upp. Fast när jag skulle äta burgaren igår till lunch så konstaterade jag att jag fick ha ketchup och då var det jättegott? Fast något som överraskade var bibimoumph med Korean BBQ bulgogi-krydda (santa maria), det var bland det godaste jag ätit i mitt liv.

Sist ut, jag trodde att jag egentligen skulle få psykbryt och tvångsäta chips eller något men det har inte hänt än. Tyvärr har två misstag skett. Två hela gånger har jag tagit en "önskeprodukt", en produkt som jag hoppats på att jag kunnat äta, skrummat igenom innehållet och köpt den i tron om att jag skulle kunna äta dem.  Först ut var linschips, som jag tyckte inte innehöll något konstigt. Sen när jag väl öppnat påsen och tittade noggrannare så såg jag att det innehöll mjölk. Jag la bort påsen omedelbart. En annan gång köpte jag godisremsor som jag trodde var den som var turkisk, men visade sig när jag satt med en remsa i munnen att den innehöll gelatin. Så det var svårare än väntat. Eftersom jag skummade igenom halft, blir mycket skummande med många tvetydliga produkter.